Jongste aktiwiteit:

Kattekwaad (Silver) 399 woorde

‘Waar ‘n rokie trek, brand ‘n vuurtjie,’ het ek as ma ‘letterlik’ sommer vroeg geleer. Terwyl ek my kroos kan hoor lag en stry, was alles veilig en oukei. Ek kon maar net gaan keer voordat hulle mekaar ernstig beseer. Maar … sodra ‘n onheilspellende stilte neerdaal, het die rookseine begin S.O.S.
Hoekom onheil altyd in stilte plaasvind, (net soos skinder) sal nugter weet. So vang ek hulle eendag pens en pootjies bo-op Boeta se bed met ‘n boksie Lion vuurhoutjies. Die splinternuwe Noddy duvet vol swart gate gebrand. My harde ‘Wat maak julle!’ het hulle laat wip soos hul skrik, ‘skuldig’ oor elke gesiggie geskryf.
“Ons tjarts net die vuurhoutjies, Mamma,” het Boeta gesê. Die pak slae (ja, daardie jare is die blakers nog warm gemaak, sodat die was in die ore kon smelt) het hul nie gou vergeet nie.
Nie lank na hierdie insident nie, S.O.S die rookseine weer een Saterdagmiddag. Terwyl die kinders soet buite speel, ontspan ek en manlief voor die kykkassie. Midde in die stryd tussen die Bulle en die WP, kry ek ‘n rookreukie. Snuif-snuif staan ek op en stap kombuis toe om te kyk of halftyd se braaivleispap nie dalk brand nie. Die pap prut egter rookloos en ek verbreed my soektog verder deur die huis. Nêrens ‘n vuurtjie te vind nie en die kinders speel nog laggend en gillend buite.
Ek top manlief se Castle en my Tab op en strek my weer langbeen op die rusbank uit. “Kom, Bulle!” gil ek toe Naas Botha ‘n skop pale toe mik. Nog ‘n rooksein prikkel my reuksin. “Daar is beslis iets wat brand buite,” verklaar ek en staan op.
“Huh?” vra manlief terwyl hy steurend sy blik van die kykkassie af wegskeur.
“Ja, man, ruik jy dit nie? Iets brand en die rookreuk kom van buite. Dalk by die bure.”
Met gepunte neus stap manlief saam snuif-snuif na buite. Ons loer oor die heining, gewaar niks. Verken verder en gewaar gelyktydig rook die lug in warrel. Roepend en soekend na die kinders, hardloop ons om die huis.
In ‘n hoekie, neffens die agterdeur, brand ‘n vuurtjie met lekkende vlamme wat besig is om die plastiese afvoerpyp te smelt. Gelukkig was die tuinslang naby en kon manlief die vuur betyds blus voordat te veel skade aangerig is. Boeta wou ook soos Pappa ‘n vuurtjie maak om ‘n worsie te braai.
©Driekie Grobler
(Google – Afrikaanse Idiome en Spreekwoorde: V (vo – vy) – Gesegdes – dui aan dat dit eintlik oor skinder gaan. Daar is egter verskillende sienings en betekenisse oor “Waar ‘n rokie trek, brand daar ‘n vuurtjie”, en ek het dit letterlik ervaar.)
1 Kommentaar

Maak 'n opvolg-bydrae

Up
Top Ranked Users

[joinup_core_top_members columns=”1″ space=”no” max_members=”3″ behavior=”columns” columns_responsive=”predefined”]

Activity Feed