Welkom, Besoeker
Welkom, Besoeker

Titel: As geluide my irriteer. (BRONS)

Deur Marlene Erasmus
Datum gepubliseer: 15 Julie 2020 Aantal woorde: 396 328 Kere gelees 10

As geluide my irriteer.

“Ag nee, jy is net onnodig,” moes ek so dikwels hoor.

Dan wonder ek: “Is ek regtig onnodig?” Kan ek mense kwalik neem as hulle die opinie van my vorm? Ek kan dit net nie verhelp nie: sekere geluide irriteer my grensloos! Selfs as jong kind aan tafel kon ek sekere geluide glad nie verduur nie en vir my streng ouers was ek die “stout” ene as ek net wou opspring en in my kamer gaan eet. Menige etenstye het in ʼn stryery ontaard.

In my jonger dae het ek gewonder wat maak dat ek so voel. In my gryse ouderdom maak dit alles nou vir my sin dat ek nie “onnodig” is nie. Google het dit baie duidelik aan my uitgespel dat ek aan misofonie ly. Misofonie is die neurologiese toestand waar bepaalde geluide hewige reaksie in party mense ontlok. Die reaksie grens letterlik aan walging, renons of woede. Misofonie beteken: “haat van geluide”.

Dit is ook nie die volume van die geluide wat die reaksie ontlok nie – dit kan sagte of harde geluide wees wat my hare laat rys.

Hetsy sag of hard, dié geluide ken ek op ʼn afstand. Paar van die sondebokke is onder andere: mense met loopneus wat kort-kort snuif, kougom wat klap-klap gekou en in borrels geblaas word, koffie wat uit die beker geslurp word, as ek iemand enigsins kan hoor asemhaal en dan daardie afstootlike agteruitsnuif en spoeg-aksie wat so dikwels uitgeoefen word!

Onlangse studies het bewys dat die toestand nie iets is wat ek uitgedink het nie, dit is net hoe my brein respondeer op sekere geluide.

Die oomblik as iemand langs my slish-slish slurp aan pasta of girts-girts harde lekkers kou, staan my nekhare orent en moet ek myself baie mooi in toom hou. Om nie eers te praat van die persoon wat langs my sit en sy been op-en-af wip asof hy deelneem aan ʼn maraton wip-kompetisie nie. My hande begin sommer jeuk van die drang om ʼn klap of twee uit te deel. My hart begin letterlik vinniger klop en ek voel of ek wil weghardloop as ek bewus word van die irriterende geluide!

“Bedaar, bedaar,” begin ek myself rustig te stem. So onthou ek Juffrou Meyer se kalmerende stem: “Wees rustig, haal diep asem en laat kalmte jou oorspoel – dan sal jy ‘okay’ wees.”
Misofonie is niemand se speelmaat nie.

©Marlene Erasmus
15/07/2020
(397 woorde)
TEMAS
2 Kommentaar
 1. Anze

  16 Julie 2020

  Pragtig, baie dankie vir jou bydrae tot die Julie 2020 – Klanknabootsing projek

 2. Ano

  16 Julie 2020

  Oh, hoe gril ek nou! Hallo buurvrou, ek sien ons is voels van enerse vere

  :-))))

Laat u kommentaar

GESKRYF DEUR

Jy moet ingeteken wees om boodskappe aan hierdie skrywer te kan stuur.

Publikasies: 93
Kommentaar telling: 5

Horison Media

AfriForum – Trotse borg van INK dig/skryf kompetisie

FAK – Trotse borg van INK dig/skryf kompetisie

Die Afrikaanse Taalmuseum & -monument – Trotse borg van INK dig/skryf kompetisie

Gebruikers Aanlyn

2 Lede, 168 gaste aanlyn

Bydraes – Argief