Jongste aktiwiteit:

Die wipplank van my gemoed. (BRONS)

Die wipplank van my gemoed.

Die son trek water waar ek laatmiddag met my voete in die kabbellende stroompie sit. Ek sug behaaglik en asem die laaste strale van die son in … oranje gloed speel wegkruipertjie op die skemer horison. My gedagtes draal na 2020 en die gevreesde woord: COVID-19. Tonele van angstig sit en wag om te kyk na die televisie-uitsending met nuus van die President en inperkingsmaatreëls, flits by my verby.

Dit is asof die hele wêreld uitgeskree het: “Virus! Asemnood … Kwarantyn”. In die begin van die pandemie is die werklikheid afgemaak as moontlike mensgemaakte virus. Sameswering oortuigings is ook as die sondebok gesien. Een feit is seker: in my gemoed is oomblikke vasgelê wat sekerlik vir baie lank daar sal wees.

As jou lewe eensklaps kennis maak met ʼn groot onbekende PANDEMIE besef jy egter baie gou hoeveel krag daar in jou verskuil lê. Kop in die sand steek is beslis nie ʼn opsie nie en jy leer doodeenvoudig swem in die woeste waters.

Verstommend is egter sovele mense se onsensitiwiteit. Fopnuus en negatiewe uitsprake wat heen en weer geslinger word, selfs al het hul nie veel kennis van jou of ander se situasie nie.

Een groot les wat COVID-19 my kom leer het, is dat geen mens onaantasbaar is nie. Moenie dink dat geld, status of selfs geleerdheid jou kan vrywaar van die ongenooide gas in ons midde nie.

Ek het geleer dat jy net moet doen wat gedoen moet word, die son sal wel weer skyn. As jy fyn ingestel is op jou lyf, sal jy weet dat jy soms net moet oorgee aan die behoefte om jou hart uit te huil of ʼn lekker bak roomys te verorber – al is dit ook in die privaatheid van jou eie huis.

Deur jou aandag te wy aan aktiwiteite wat jou help ontspan, kan jy uitstyg bo die ellendige gevoel van melancholie. Leer nuwe stokperdjies aan en begin doen dit waaroor jy lankal droom. Trek die kookboeke nader of stof die klavier af. Gaan stap of as jy dapper genoeg is, gaan draf om die blok.

Met die vooruitsig van beterskap in 2021 is my gemoed soos die ou geroeste wipplank in die parkie – op en af. As my gemoedswipplank te lank naby moeder-aarde hang, skop ek my bene styf en wip hoog in die lug op. Ek rantsoeneer doelbewus nuusuitsendings en koerante wat my gemoeds-meter kan laat daal en fokus op die positiewe verwagtings vir ʼn COVID-19 herstelde wêreld.

“I’m going where the sun keeps shining, Thru’ the pouring rain”, neurie ek die woorde van die bekende liedjie as ek my oë hoopvol rig op die mooi wat môre kan bring.

Ek is opgewonde vir die nuwe uitdagings van die jaar wat grootoog vir ons lê en loer.

©Marlene Erasmus
31/01/2021

(469 woorde)
1 Kommentaar

Maak 'n opvolg-bydrae

Up
Top Ranked Users

[joinup_core_top_members columns=”1″ space=”no” max_members=”3″ behavior=”columns” columns_responsive=”predefined”]

Activity Feed