Jongste aktiwiteit:

Samesyn sonder die Grinch

Vir al daardie outjies wat moeiteloos die genot uit enige Kersfeesviering kan suig.

Ek het in ʼn huis grootgeword waar my drie sibbe met Kersfeesvieringe en al die ‘trimmings’ grootgeword het. Teen die tyd wat Ano byna ʼn dekade later gearriveer het, het hulle hulself van hul heidense weë bekeer en daar is alleenlik gefokus op die Christus verhaal. Dit is reg so, ons moet meer op Christus fokus as die wêreldse genot, maar ai tog, die lewe is darem wraggies net nie swart of wit nie. Jy hoef darem rêrig nie ook die baba saam met die badwater uitgooi nie. En so het hulle deel van die Grinch-kultuur geword en die feestelikheid uit die fees gesuig. Geen versierings in die huis nie, geen geskenke nie. Niks. En sover ek kan onthou, ook geen samesyn met familie nie. Dit was maar net nog ʼn vaal dag in die middel van ʼn lang, vervelige Desembervakansie.

Januarie en terug by die skool, het my maats baie te vertelle gehad terwyl ek het niks gehad om te sê nie. Dit is nogal iets wat my deur die jare bygebly het. Daardie gevoel dat mens buitekant in die koue staan en kyk hoe die familie vrolik saam verkeer. Dan weet jy dat jy anders is as die res. Miskien nie uit keuse nie, maar jy is anders. Gebrandmerk. En jy kry skaam daaroor.

Interessant genoeg, is twee van my drie sibbe vandag een-honderd persent gekant teen enige viering van Kersfees en selfs die herdenking as Christus se geboortedag. Ek is egter effens onseker oor die ander een want hy is glad nie so openlik en verbaal gekant teen die vrolikheid nie. En ek, ek maak op vir die gebrek aan aardse genot gedurende my kinderjare. Ek slaan daai gehate boom op en behang dit met liggies van bo tot onder. Teen die tyd wat ek klaar is, lyk dit soos Kaapstad op ʼn mooi someraand.

Ousus het hoeka gesê ek aanbid die boom, maar wragtag, sy slaan dan daai bal nou ook maar lekker mis. As dit so sou wees, dan aanbid ek ook seker ander lekker dinge soos sjokolade, pizza, fliek, ʼn mooi boek, mooi rokkies, om met verf te kan mors, en so aan. Kindertyd het ek mos in die kerk gehoor dat alles wat mens plesier sou bring, sonde is. So ja, daar is dit dan nou.

Hemeltjie tog, het ons darem nou ernstige hang-ups of wat??

Gewoonlik teen hierdie tyd van die jaar is my siel behoorlik moeg. Sy kort stilte. Eintlik meer stilte weg van Facebook af, veral oor die Kerstyd, as enigiets anders. Dit is ʼn moegheid wat al die slaap in die wêreld nie kan regmaak nie. Hierdie tamheid in my siel het ook nou al ʼn jaarlikse ding geword wanneer die Facebook vriende oor en weer begin twis oor die gebruik om Kersfees te vier – of nie. Daar is altyd ʼn paar wat verwoed daarteen baklei, en dan die ander wat in teenreaksie plaas dat hulle wel die dag sal vier.

Om eerlik te wees, die hele storie maak my al naar.

Dit maak ook nie saak aan watter kant van die draad jy staan nie, jy sal nooit as te nimmer almal gelukkig kan maak nie. Daar sal ALTYD iemand wees wat ʼn knoop in sy derms kry omdat ander daarvan hou om geskenke uit te deel, en daar sal ALTYD iemand anders wees wat heeltemal oorboord gaan en homself in skuld dompel, net om by die blink bure by te hou.

Gelukkig het ek nie ryk bure nie, en gelukkig hou ek nie daarvan om met ander te kompeteer nie. Ek is my eie mens, doen wat my gelukkig maak, en probeer om my ekstreme, radikale, onverdraagsame vriende en familie te ignoreer. Grotendeels. Party jare gaan dit moeiliker as ander jare, maar hierdie jaar skryf ek Ikabot onder ‘n paar name. Ek is nou al deeglik g*tvol vir almal se getwis en gekerm oor Valentynsdag, die paashaas, en of Krismisvader sy voete oor my deurdrumpel mag sit of nie. Die goed waarin grootmense glo lyk net ʼn bietjie anders, en dit maak in elk geval nie noodwendig sin nie. Maar kryt ons dit uit asof die duiwel homself by jou huis ingetrek het?

Hierdie tyd van die jaar hou ek maar baie bolangs kontak met sekere familie. Immers kan ek ook net soveel keer op my sondige weë gewys word voordat die melk in my koffie suur raak. Dus, my liewe susters, broer en al my vriende, my ou boompie flikker van bo tot onder en daaronder pryk die geskenkies vir my kleinkinders. Ons gaan more lekker koue slaai en vleis bedien met appeltert agterna. Julle is ongelukkig nie genooi nie want dit mag darem net nie lyk asof ons die 25e Desember geniet nie!
Hier's ek weer, Hier's ek weer, Met my storie voor jou deur....

1 Kommentaar

Maak 'n opvolg-bydrae

op
Top Ranked Users

[joinup_core_top_members columns=”1″ space=”no” max_members=”3″ behavior=”columns” columns_responsive=”predefined”]

Activity Feed